S: Dünya yüzeyinde bir anda kaç sinek mevcuttur?
C: Herhalde 9.874.267.118.512 (!)
S:
Tabancada susturucu nasıl çalışır? Bu susturucu kulakları sağır
edebilecek kadar yüksek bir sesi nasıl oluyor da ''ffft'' sesine
dönüştürebiliyor?
C: Tabanca patlama gürültüsünün gerçekten
susturulabiliyor olması son derece şaşırtıcı, ancak susturucular
aslında çok basit bir ilke ile çalışıyorlar. Bir balon düşünün. Balonu
iğne ile patlatırsanız, çok ses çıkar, ama ağzını açarak içindeki
havayı boşaltırsanız, çok az ses çıkardığını göreceksiniz. Susturucunun
çalışmasının ardındaki temel fikir de aynen budur.
S: Elmayı yedikten sonra çöpü neden kararıyor? Elmadaki glikoz ve havadaki oksijenle bir alakası var mı?
C: Elmayı ısırdıktan sonra havayla temas eden hücreler okside oldukları için üzerinde kahverengi lekeler oluşuyor.
S: Mısır patlayınca niçin beyaz rengi alıyor?
C:
Mısırın patlaması, içeriğindeki suyun ısı nedeniyle yaptığı basıncın
bir sonucu. Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su
da buhar haline dönüşüp basınç yaratıyor ve bu basınç taneciğin
kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatıyor. Bu
gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki
nişastadan başka bir şey değil.
C: Herhalde 9.874.267.118.512 (!)
S:
Tabancada susturucu nasıl çalışır? Bu susturucu kulakları sağır
edebilecek kadar yüksek bir sesi nasıl oluyor da ''ffft'' sesine
dönüştürebiliyor?
C: Tabanca patlama gürültüsünün gerçekten
susturulabiliyor olması son derece şaşırtıcı, ancak susturucular
aslında çok basit bir ilke ile çalışıyorlar. Bir balon düşünün. Balonu
iğne ile patlatırsanız, çok ses çıkar, ama ağzını açarak içindeki
havayı boşaltırsanız, çok az ses çıkardığını göreceksiniz. Susturucunun
çalışmasının ardındaki temel fikir de aynen budur.
S: Elmayı yedikten sonra çöpü neden kararıyor? Elmadaki glikoz ve havadaki oksijenle bir alakası var mı?
C: Elmayı ısırdıktan sonra havayla temas eden hücreler okside oldukları için üzerinde kahverengi lekeler oluşuyor.
S: Mısır patlayınca niçin beyaz rengi alıyor?
C:
Mısırın patlaması, içeriğindeki suyun ısı nedeniyle yaptığı basıncın
bir sonucu. Öz halindeki mısır taneciği ısıtıldığında, içeriğindeki su
da buhar haline dönüşüp basınç yaratıyor ve bu basınç taneciğin
kabuğunu zorlamaya başladığında da mısırı patlatıyor. Bu
gerçekleştiğinde dışarı çıkan kabarık beyazlık ise tane içeriğindeki
nişastadan başka bir şey değil.